DAGSAVISEN
BACK TO
MARGARET CHO

– Trump sanker støtte og stemmer fra nazister

Komiker Margaret Cho mener det er ydmykende med Donald Trump som president.

Margaret Cho (49) er fra San Francisco og vokste opp i et ganske så liberalt nabolag der det meste var greit. Siden ble hun komiker og har i lang tid talt makta imot. Denne uken er hun i Norge for å fortelle vitser.

I hennes miljø under oppveksten var det Harvey Milk, USAs første folkevalgte åpne homofile politiker, og andre aktivister som gjorde seg gjeldende. Samtidig slo AIDS knallhardt inn over San Francisco.

Det var et miljø med politisk ståsted langt unna dagens syn på transpersoner og skeive i USA. Spol fram til 2016 og Hillary Clinton taper valget mot Donald Trump.

USA er ikke klare for kvinner i ledelsen enda, det er det i hvert fall flere som påstår. Cho, som jobbet for Hillary Clinton under presidentkampanjen, håper det kommer dit en dag at kvinner er likestilte. At Clinton tapte valget for en pussygrabbing oransje narsissist er bare nok et bevis på at USA ikke er klare for en kvinne i ledelsen.

 – Jeg ville likt det, en gang i framtiden, sier hun om likestilling.

 – Det er fullt mulig. Men det er langt fram dit, legger hun til.

Hun trekker særlig fram en framskridende høyreekstremisme som et hinder på veien til likestilling for alle.

– Ta Trumps støtte til alt-right, som i grunn bare er en eufemisme for nazister. Trump sanker støtte og stemmer fra nazister. Når er det i det i det hele tatt passende å støtte nazister? Det kan ikke ha skjedd før at USAs president støtter nazister, sier Cho.

Les også: Det Trump bør lære av historien: Du kødder ikke med idrettsheltene våre!

Følg Dagsavisen påFacebook og Twitter!

Delt

Også i hennes egen bransje er det delt.

 – Mannlige komikere blir ofte omtalt som sånn eller slik, mens komikere som også er kvinner blir omtalt som kvinnelige komikere. Som om det ikke er noe annet som beskriver henne enn kjønn? Jeg liker ofte kvinner bedre fordi de må i mange tilfeller være flinkere enn menn for å oppnå det samme. Jeg har enorm repsekt og kjærlighet for kvinner innen standup, sier Cho.

Sett utenfra er det kaotisk i USA. Er amerikanere selv klar over at de blir ledd av?

– Ja, jeg tror det. Det er så ydmykende det som skjer og det forferdelige mørket vi har sluppet løs på verden. Jeg vet ikke en gang om jeg kan sette ord på det. Turneen min er en slags beklager-turné til verden, sier Cho.

Les også: Trevor Noah langer ut mot Donald Trump og Sylvi Listhaug

Jobbet med Clinton

Cho står langt fra Trump politisk og det skjuler hun da heller ikke. Nei, hun er slettes ikke redd for å spøke om Trump.

 – Du må vitse om det, eller så overlever du ikke. Nå er jeg liberal da. Og jobbet for Hillary Clinton under valgkampen, så jeg snakker om det i showet, forklarer Cho.

Komikere balanserer på en line. Hender det at hun for langt? Når er en vits støtende?

 – En komiker skal provosere og gå for langt. Vi skal være støtende og helst gå dit hvor man kanskje tenker; jeg vet ikke om jeg klarer dette. Det er der hvor komikken ligger. Mange spør om hvor langt er for langt? Jeg pleier å si at vi skal for langt, svarer Cho.

Kathy Griffin

Men det er komikere som har fått smake på det etter en vits. Kathy Griffin for eksempel. Hun holdt opp en maske som kunne minne om Trump, dekket i det som ser ut som blod. Siden ville ingen booke henne og ble dessuten trakassert av Trumps menn i svarte dresser.

 – Jeg elsker Kathy. Hun er en av mine beste venner. Jeg synes det hun gjorde var morsomt og det som skjedde så helt unødvendig og absurd, sier Cho.

Er komedie farlig? Kan man spøke om det samme nå som før? Kan Margaret Cho reise hvor hun vil i USA med showet sitt? For her i Norge får man inntrykk av at USA er en delt nasjon, eller?

 – Nei, USA er ikke det, skjønner du. Alle vet hvor forferdelig dette er med Trump og hvor dårlig stilt det er med USAs ledelse. Folk våkner opp hver dag og innser hvor fælt dette er. Det er en felles forståelse av at vi bare må bli kvitt Trump og komme oss tilbake til en slags normal tilværelse igjen, forklarer Cho.

Støtende

Cho selv lar ingenting ligge. Hun er ikke redd for å støte noen.

 – Nei. Du må gjøre alt og kan ikke holde igjen. Jeg har aldri holdt igjen. De er viktig for meg å dekke alt. Det er ingen grenser jeg ikke kan krysse eller emner jeg ikke kan snakke om, enn så lenge, sier Cho.

Cho lever nå i en priviligert verden. Mister man da kanskje kontakten med verden der ute. Den som vi andre må leve i?

 – Altså, jeg kjenner meg ikke ute av den hverdagslige loopen. Jeg kjemper fortsatt for helsevesen for alle og fri abort. Det er veldig viktig. Se på transpersoner og hvordan Trump har forsøkt å kaste dem ut av militæret. Det er en sprø ting å gjøre. Og helt galt, sier Cho.

Tirsdag står hun på scenen i Oslo på Latter. Hvorfor?

– Jeg elsker å turnere. Det er utrolig å se alle disse forskjellige stedene i verden og jobbe der. Du vet, Norge og fjorder, det er litt eksotisk for meg, sier Cho.